Süt fiyatları güncellenmezse acı fatura önünüze gelir.
Süt fiyatları güncellenmezse, çok yakında acı bir fatura'nın ülkemizin önüne geleceğinden emin olabilirsiniz. Türkiye Et ve Süt Üreticileri Platformun'un yöneticilerinden Murat Tuna bey sosyal medya platformunda yetkilileri uyardı. Gurup içerisinden yaptığımız sohbetlerde, ülkemizi büyük bir tehlike beklediğidir. Ankarada yaptığımız toplantıdan sonra Tarım bakanlığı besilik hayvan ithalatını durdurak fiyatların yükselmesi ve iç piyasanın canlanmasına sebeb oldu. Et fiyatları 35 tl bir rakamlara ulaşması besiciler tarafında iyi olsada süt ürecisi tarafından kurtuluş gibi gözüküyor.
Süt fiyatları çok açil revize edilmeli.
Süt fiyatları çok açil revize edilmeliği takdirde ülkemizin başına gelecekleri kısaça açıklıyayım. Üreticimizin son 2 yıldır borçlarlandığını baz alırsak bir şekilde bu borcu ödemek zorunda. Ödeme yapmak önünde 2 seçenek var. Birinci seçenek sütünü piyasanın üstünde satacak bu imkansız gözüküyor. İkinci seçenek Ziraat Bankası, borçları bir yıl erteleyecek. Ziraat bankası 1 yıl borç ertelemezse ne olur. Et fiyatları 35 tl buldugun bu günlerde inek kesim fiyatlarıda 30 ila 31 tl arasında gidecek. Borçlu olan üretici süt fiyatları revize edilmediğinde geçmişdeki borcunu ödemek zorunda kalacağından ıstarka verimi düşük ineği kesitrecek. 300 kilo karkas gelen bir inek 10 bin lira para eder nerdeyse. Kısaca borcunu ödemek için yine inegini kesecek ve kücülecek. Piyasada ıstaka dedigimiz inegin sütüne muhtaçken, muhtaçlığı kat ve kat artacak.
Süt fiyatlarında devlet desteği mutlak artırılmalı
Süt fiyatlarında devlet desteği mutlak artırılmalı. Eger inek kesim fiyatları düşürmeye çalışırsanız bu seferde besiciyi bitirirsiniz. Tarım bakanlığı süt destegini arttırmalı. Sanayici süte zam yapmalı. Yem firmalarıda artık luzumsuz zam yapıp, yem çuvalı elinde kalınca kampanya yapmamalı. Ana olmadan dana olmaz, elimizdeki dişi hayvan varlığını kestirirseniz, sütcü süt bulamaz yemçi yem yedirecek inek ve danasını bulamaz, ordaki brokrat ve bakanda koltuk. Canlı hayvan sayısında Tuik verilerine güverek iş yaparsanız sonuç felaket olur özelikle grupda yaptıgımız anketde kesilen hayvanların hala canlı oldugunu gördük. Kimisi kredi limiti düşmesin diye hayvanı düşürmüyor kimisi brokratik işlerin yorucu olduğundan. Eger tarım bakanlığı isterse hem anketi hemde yorumları gösterebiliriz. Yada yeni bir anket yapabiliriz. Daha önce sözümüze itibar etmediniz bugun bazı bolgelerde süt sanayicisi süt bulamıyor umarım bu sefer bizi dinler süt fiyatlarını revize ederek ilerde yaşacağımız vahim tabloyu yaşamayız.